Дентална клиника Diamond Smile

Зъболекари в София – център
бул.Тодор Александров и ул.Царибродска 92, ет.1
0887 36 30 69, 0898 74 03 96, 0888 64 49 71
Дентална клиника с уникален екип от добри зъболекари
www.diamond-smile.net

        Посетител: 829
Diamond Smile SMILE MAKEOVERS - click за видео
Smile makeovers

Art&Spa Dental Clinic - click за видео
ART&SPA

Art&Deco - click за видео
ART&DECO

Фасети - click за видео
Фасети

Корони - click за видео
Корони

Зъбен камък - click за видео
Зъбен камък

Детски зъболекар - click за видео
Деца

Абонирайте се


Почистване на зъбен камък с ултразвук. Професионално почистване на зъби.

Почистване на зъбен камък

Зъболекар в София център - Дентална клиника DIAMOND SMILE

ПРЕДИ

СЛЕД

ПРЕДИ СЛЕД


ПРЕДИ СЛЕД


ПРЕДИ СЛЕД


ПРЕДИСЛЕД


ПРЕДИСЛЕД


Зъбната плака се състои от микроорганизми, съставки от слюнката, олющени клетки от оралната лигавица и специфични въглехидрати. Тя е невидима с просто око, но събрана от зъбната повърхност съдържа средно 170 000 000 000 живи бактерии в един грам! Може да бъде оцветена със специфични багрила от стоматолога.

Зъбната плака се появява два часа след измиването на зъбите. В началото броят на микроорганизмите е малък, но с течение на времето непрекъснато се увеличава. В началото микроорганизмите в плаката са предимно (Gr+) аероби – нормални обитатели на устата, но впоследствие, когато условията в зъбната плака се изменят (изчерпва се кислорода, увеличава се киселинността) се поселват патогенни микроорганизми (Gr-) анаероби. Увеличава се също и дебелината на плаката. Този процес се нарича стареене на зъбната плака.

Ако не бъде периодично отстранявана, плаката минерализира под действие на минералите в слюнката и се превръща в зъбен камък. Той е идеален резервоар за токсични бактериални продукти, които увреждат венците. Зъбният камък не може да бъде отстранен с четка и паста, а само от стоматолог.

Под професионално почистване на зъбен камък/професионално почистване на зъбите, се разбира, такова почистване, което може да получите само в зъболекарския кабинет. Основната цел на почистването на зъбния камък, е да предотврати развитието на пародонтално заболяване (възпаление на венците - гингивит или стопяване на костта, поддържаща зъбите - пародонтит).

Почистване на зъбен камъкПочистване на зъбен камък

Едно рутинно почистване на зъбен камък се състои в три етапа:

1. Скалинг - премахване на плака и зъбен камък от коронковите повърхности

2. Руут Планинг - почистване на зъбен камък от кореновата повърхност и пародонталните джобове

3. Полиране - по повърхностите на зъбите със специално разработени за целта стоматологични полирни пасти

Скалинг

Традиционно скалинга се извършва ръчно или механично. Механичното почистване на зъбен камък се извършва за много по-кратко време, но за най-добри резултати се препоръчва комбинирането на двата метода.

Ултразвуков скалинг

Ултразвуковият апарат за почистване на зъбен камък, се използва за премахване на грубите отлагания на зъбен камък. След почистване с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно - фино почистване на по-фините отлагания. Дори с най-тънките накрайници, ултразвукът не може да постигне качеството, което се постига с фините ръчни инструменти.

Пациенти, които носят пейсмейкър не могат да бъдат третирани с ултразвуков апарат, защото звука от апарата може да наруши дейността на пейсмейкъра. Ето защо, ако вие сте такъв пациент и имате обилни отлагания на зъбен камък, трябва да си назначавате често часове за професионално почистване

Почистване на зъбен камъкПочистване на зъбен камък

Руут планинг

Руут планинга се прилага при вече създадени пародонтални състояния (средни или напреднали заболявания на венците). При възпаление на венците, венечните джобове стават още по-дълбоки и започват да губят връзката си с подлежащата кост. Колкото по-дълбоки са джобовете, толкова по-лесно се натрупва плака в тях, респ. зъбен камък и състоянието на венците се влошава още повече. Венечните джобове се почистват редовно, за да се предотврати по-нататъшно възпаление и увреждане.

В момента са популярни два типа полиране - профи джет полиране и полиране с паста, гумички и четки.

Профи джет полирането се извършва от специални апарати, които разпръскват под високо налягане вода смесена със сода върху повърхността на вашите зъби. Водата под налягане измива остатъците от плаката, а содата премахва налепите и неутрализира киселата среда в устата ви.

Полиране с гумички, четчици и полирна паста се извършва с наконечник на бавни обороти. Пастата съдържаща абразиви и флуориди се нанася върху гумичките, съответно върху четчиците. Абразивите премахват налепите и оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайловата повърхност.

Както профи джетът, така и пастата за полиране са обогатени с различни аромати и освежават устната кухина. Двата метода заедно работят много добре и отстраняват ефективно налепите и петната от зъбите, и полират зъбните повърхности.

Последователни посещения

Желателно е стоматологичният кабинет да се посещава най-малко на всеки шест месеца за професионално почистване на зъбен камък/професионално почистване на зъбите. Честотата зависи и от много индивидуални фактори, тъй като някои хора натрупват зъбен камък много по-често от други. При някои пациенти поради неефективна орална хигиена и/или влошено състояние на венците - пародонтален джоб, са наложителни по-чести визити.

Естетична и козметична стоматология
Естетична и козметична стоматология

обратно - списък на ДЕНТАЛНИ УСЛУГИ

ВАШИЯТ ТОЧЕН ИЗБОР Е НАШИЯТ СТИЛ!

Запишете си час сега за прием по телефона – печелите време!
ПЕЧЕЛИТЕ веднага!