Дентална клиника Diamond Smile

Зъболекари в София – център
бул.Тодор Александров и ул.Царибродска 92, ет.1
0887 36 30 69, 0898 74 03 96, 0888 64 49 71
Дентална клиника с уникален екип от добри зъболекари
www.diamond-smile.net

        Посетител: 812
Diamond Smile SMILE MAKEOVERS - click за видео
Smile makeovers

Art&Spa Dental Clinic - click за видео
ART&SPA

Art&Deco - click за видео
ART&DECO

Фасети - click за видео
Фасети

Корони - click за видео
Корони

Зъбен камък - click за видео
Зъбен камък

Детски зъболекар - click за видео
Деца

Абонирайте се


Консултиране при бременност;

Гингивит при бременност /gingivitis gravidarum/

Бременността е период на големи промени в женския организъм. Това, което би могло да доведе една бременна жена в стоматологичния кабинет би могло да бъде и оплакването, още от първото тримесечие на бременността, за кървене на венците, подуване, болка.

Гингивитът при бременност е доста често явление, обяснението на което е промененото ниво на хормоните в организма и по-специално на прогестерона и естрогените. Оказва се, че голямото количество отделяни хормони в този период е идеална среда за развитието на множество микроорганизми.

Гингивит при приемането на хормонални контрацептивни средства също може да бъде наблюдаван. Обяснението е подобно - изкуственото приемане на гестагени променя хормоналните нива в организма на жената. Едно от страничните явления при използването на такива средства може да бъде и гингивит.

Хранителна профилактика

Храната е източник на хранителните вещества, които са от определящо значение за изграждането и необходимата енергия за клетките, тъканите, органите и системите на човешкия организъм.Рационалното хранене влияе и върху пълноценното изграждане на зъбите, пародонта и тяхното добро състояние.

От една страна пълноценното хранене определя оптималното развитие на детския организъм-задължително условие за цялостно изграждане на максимално устойчиви зъбни структури и пародонт. От друга страна храната влиза в контакт със зъбите и оказва директно влияние върху зъбите.

Развитието на бъдещото дете зависи от нормалното протичане на бременността, раждането и грижите за бебето и малкото дете.

Дневни нужди от някои химични елементи при бременните жени в милиграми:

Химически елементи 1во тримесечие2ро тримесечие3то тримесечие
Калций110013001500
Фосфор110013001500
Желязо262626
Мед333
Цинк181818
Магнезий300300300
Флуор1,51,51,5

Дневните нужди от витамини при бременните жени също са увеличени.

vit A7000 UIvit C120 mg
vit B22,2 mgvit D400 UI
vit B63,0 mgvit E20 mg
vit PP18,8 mgvit B11,1 mg

Съотношението Белтъци: Въглехидрати: Мазнини трябва да бъде както 4:1:1.
Важен момент от хранителната профилактика е консистенцията на храната. Когато се консумират сурови плодове и зеленчуци, мускулите на дъвкателния апарат функционират пълноценно, венците се масажират, зъбите абразират правилно, налице е самопочистване. Всяко поемане на нискомолекулни въглехидрати трябва да бъде съпроводено с хигиенни процедури – приемане на дъвка, изплакване на устата или най-добре – измиване на зъбите.

Бъдещите майки

Обикновено бъдещите майки се изненадват от факта, че по време на бременността (през втората и половина) се образуват и зъбните зародиши на някои постоянни зъби (шести и резци). Другите постоянни зъби се залагат като зародиши през първата година след раждането, а процесите на доизграждане на твърдите им зъбни тъкани протичат след това. Минерализацията на постоянните зъби протича дълго време, години наред и зависи от набавяните при храненето на детето минерални вещества. Важна е и флоурната профилактика, защото флоурът е нужен за изграждането на максимално здрав емайл. Ако има недостиг на флоур в организма, той се заменя с други елементи и структурите са с по-малка устойчивост на кариесогенните фактори.

Все още ненапълно минерализиралите зъбни тъкани лесно и бързо се разрушават под действие на киселата среда в устата и се стига до така наречения кариес на ранното детство. Процесът започва с появата на бели тебеширени петна по зъбните повърхности.Почти същият ефект имат и газираните напитки, защото след тяхната консумация отново се получава кисела среда в устната кухина.При тях освен подсладителите, това се определя и от въглеродния диоксид(газираните мехурчета), който се превръща във въглеродна киселина.


Естетична и козметична стоматология
Естетична и козметична стоматология

обратно - списък на ДЕНТАЛНИ УСЛУГИ

ВАШИЯТ ТОЧЕН ИЗБОР Е НАШИЯТ СТИЛ!

Запишете си час сега за прием по телефона – печелите време!
ПЕЧЕЛИТЕ веднага!