Дентална клиника Diamond Smile

Зъболекари в София – център
бул.Тодор Александров и ул.Царибродска 92, ет.1
0887 36 30 69, 0898 74 03 96, 0888 64 49 71
Дентална клиника с уникален екип от добри зъболекари
www.diamond-smile.net

        Посетител: 837
Diamond Smile SMILE MAKEOVERS - click за видео
Smile makeovers

Art&Spa Dental Clinic - click за видео
ART&SPA

Art&Deco - click за видео
ART&DECO

Фасети - click за видео
Фасети

Корони - click за видео
Корони

Зъбен камък - click за видео
Зъбен камък

Детски зъболекар - click за видео
Деца

Абонирайте се


ПРЕГЛЕД И ПРОФИЛАКТИКА

Какво трябва да направя, за да имам здрави зъби и пародонт? ПРОФИЛАКТИКА! Следвайте тези стъпки:

1. Мийте зъбите след всяко хранене или два пъти дневно -сутрин и вечер

2. Използвайте плакинхибиращи и кариеспротективни води за уста

3. Сменяйте четката за зъби веднъж на два или три месеца.

4. Използвайте зъбни конци и / или четки за междузъбното пространство преди всяко миене с четката.

5. Почистете езика, има специални почистващи шпатули - много удобни и практични.

6. Не яжте твърде много сладки и лепкави храни, избягвайте кола и газирани напитка

7. Отбележете в органайзера си или в календара следващият час при зъболекар след 6 месеца за профилактичен преглед и почистване на зъбен камък

8. Използвайте правилна техника за четкане с четката за зъби

10. Когато нямате възможност да измиете зъбите си през деня, ползвайте дъвки без захар или изяжте една ябълка

Плаката може да доведе до хронични възпаления и да предизвика сериозни здравословни проблеми. Тази плака е основната причина за появата на кариес. Ако кариесът не се развие, благодарение на достатъчното количество флуорид, плаката причинява гингивит, който е предшественик на пародонтални и периодантални заболявания. Пародонтитът представлява сериозен риск за здравето. Бактериите на плаката навлизат в кръвообръщението посредством инфектираните пародонтални джобове: така плаката е от части причина за сърдечни заболявания, инсулт и други здравословни усложнения. Решението:

Индивидуално адаптираните и точно определени по размер и вид зъбни конци, четки за зъби, интердентални четки, пасти за зъби и води за уста предотвратяват възпалението в устната кухина.

Зъболекар в София център - Дентална клиника DIAMOND SMILE

Кариесът е най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани . При липса на адекватно лечение, кариесът може да прогресира и да се развият усложнения на кариеса:

кариес —> пулпит —> периодонтит —> киста —> абсцес (флегмон) ->
—> остеомиелит


Когато кариесът бъде открит е необходимо да бъде незабавно лекуван от Вашия зъболекар. Не отлагайте излишно лечението на кариесите, защото това затруднява и оскъпява лечението.

Профилактиката на зъбният кариес е комплексна дейност. Тя зависи от създаването на профилактични навици, а отговорността за това се разпределя по равно между пациента и стоматолога. Установено е, че цената на профилактичните мероприятия е една десета от стойността на едно евентуално лечение. Не трябва да се пропуска и фактът, че всяко лечение в една или друга степен е инвазивно мероприятие по отношение на биологичните структури, в резултат на което те никога не се възстановяват 100 %. Съвети на Вашия зъболекар за профилактиката на зъбният кариес:1. редовно и правилно почистване на зъбите
2. използване на води за уста за редуциране на бактериалната флора
3. флуорна и хранителна профилактика
4. силанизиране на дълбоки фисури
5. редовни профилактични прегледи и лечение на малките кариеси


Почистване на зъбите

Почистването на зъбите се осъществава с различни средства: четки - обикновени, електрически и интердентални, конци за зъби и зъбни душове.

Четки за зъби

Желателно е главата на четката за зъби да е съобразена с възможността тя да достигне до всички повърхности на зъбите. Размерът на главата на четката не трябва да е много голям - 25-30мм, а формата й е препоръчително да е заоблена, за да не наранява меките тъкани. Предпочитайте четките с изкуствени косми. Консултирайте се с Вашия зъболекар каква да бъде твърдостта на четките за зъби - мека, средна, твърда.Конци за зъби - Съвети на Вашия зъболекар...

Конците за зъби се използват за почистване на труднодостъпните места, там където не могат да проникнат косъмчетата на четката за зъби. В местата, където зъбите контактуват помежду си възникването на кариеса дълго време остава скрито за пациентите и често, когато настъпят първите симптоми, вече се касае за много дълбок кариес или дори за пулпит. Въведени между зъбите конците лесно се хлъзгат по техните повърхности. Ако вече има наличен кариес или стари пломби, такива които не са адаптирани добре, тогава конците се късат или разръфват. Старите пломби трябва да бъдат сменени, а новообразуваните кариеси – излекувани.


Kонците за зъби се състоят от отделни нишки и са навосъчени или без восък. Тези, които са навосъчени по-лесно се поставят в междузъбното пространство и се препоръчват при пациенти с много плътни междузъбни контакти (основно при млади пациенти). Конците без восък имат по-добра диагностична функция тъй като по-лесно задържат в местата където се развива кариес или на места, където пломбите са вече остарели, и не са добре адаптирани. Повечето конци са допълнително ароматизирани с вкус на мента.Орални душове /иригатори/ - Съвети на Вашия зъболекар...

С тяхна помощ е възможно редуциране на плаката и на възпалението на венеца. Промивките могат да се извършват както с обикновена течаща вода така и с антисептични разтвори, което значително повишава ефективността им.Някои зъбни душове добавят към разтвора и въздух, чрез което аерират допълнително бактериалната среда и намаляват патогенния й потенциал.

Повечето от иригаторите могат да се използват в два режима на работа: моноструя за отстраняване на хранителните остатъци и почистване на междузъбните пространства и променлива струя – за допълнително почистване на зъбните повърхности и масаж на венците. Налягането на водната струя се регулира според индивидуалните предпочитания.Химически контрол върху плаката. Води за уста, пасти за зъби.

Те действат по различни механизми: потискат образуването на плаката, пречат на нейното прикрепване към зъба или я разпадат като по този начин улесняват механичното й почистване. Плакинхибиращите средства са включени като активни съставки в пасти, разтвори за изплакване, дъвки, таблетки за смучене и др. Тези форми се прилагат от пациента и могат да инхибират само надвенечната зъбна плака. Плаката, която се образува под венеца може да бъде премахната само инструментално от стоматолог.


Води за уста - Съвети на Вашия зъболекар...

Изплакването на устата с вода за уста има второстепенно и спомагателно значение на основното механично почистване с традиционните средства – четки, интердентални четки и конци за зъби. Редовното им използване намалява количеството на зъбната плака, потиска развитието на патогенните микроорганизми, намалява рискът от кариес и от възпаление на венците. Антимикробното им действие помага значително при възпаление на сливиците и допринася за свеж дъх. Някои от водите имат и обезболяваща съставка.


Пасти за зъби

Пастите за зъби могат да се групират в две основни групи: профилактични и лечебни. Основната функция на профилактичните пасти е доброто им плакоизмиващо действие.

При лечебните пасти могат да се разграничат няколко групи в зависимост от заболяването. Различават се такива с плакинхибиращ ефект, противовъзпалителен ефект и протектиращи оралната лигавица. При чувствителни зъби се използват специфични пасти за зъби, които намаляват болковите дразнения. За да бъдете сигурни, че използвате най-подходящата за вас паста за зъби е необходимо да се консултирате с Вашия зъболекар.

Каквато и паста за зъби да се използва, ако зъбите не се четкат редовно и правилно резултатът няма да е задоволителен. Трябва да имате повишено внимание при използване на избелващи пасти за зъби. За повечето от тях трябва да знаете, че съдържат абразивни съставки, които при по-продължително използване предизвикват абразиране на емайла, оголване на зъбните шийки и чувствителност.
Дъвки

Използването на дъвки може да компенсира донякъде липсата на четка и паста за зъби. Процесът на дъвчене е свързан с повишено образуване на слюнка, която чрез буферния си капацитет нормализира pH в устната кухина и намалява риска от кариес. Използването на дъвки повече от пет минути обаче води до синтезиране на разредена слюнка, която може да води до деминерализация на зъбите и намаляване на тяхната устойчивост. Честото и непрекъснато дъвчене крие рискове и за долночелюстната става – до “разхлабването” й и до възникване на сублуксации. Трябва да се знае, че повечето дъвки съдържат сорбитол, който има лаксативен ефект.


Флуорна профилактика

Това е една от най-ефективната за момента профилактика на зъбният кариес. Може да се разграничат два основни начина на флуорна профилактика:

1) ендогенно въвеждане на флуор в организма
2) директно действие върху емайла на зъбите – локално приложение
Хранителна профилактика

Развитието на бъдещото дете и неговото здравословно състояние се определят от нормалното протичане на бременността, раждането и грижите за новороденото. От огромно значение за правилното развитие на плода и на новороденото е спазването на балансиран хранителен режим, или т.нар. хранителна профилактика.


Силанизиране

Постоянните зъби, още с поникването си са предразположени към възникването на кариес поради по-малкото си съдържание на минерални вещества. Освен това по дъвкателните повърхности може да има дълбоки фисури, в които се задържа храна и повишава риска от кариес. Ако тяхното наличие бъде установено от стоматолога, то желателно е те да бъдат “силанизирани” – запечатани със специален материал, което възпрепятства по-нататъшното задържане на храна и предотвратява възникването на кариес по дъвкателните повърхности на зъбите. За силанизиране зъбите на Вашето дете, обръщайте се към зъболекар още, когато то навърши шест години – когато поникват първите постоянни зъби.


Води за уста съдържащи хлорхексидин

Тази група имат най-добро антибактериално действие. Хлорхексидинът ефективно контролира надвенечната зъбна плака и намалява възпалението на венеца. При двукратно изплакване с 10ml 0,2% разтвор се установява пълно подтискане на оралното възпаление и намаляване на плаката.


Техника за почистване на зъбите с конец

Почистването на зъбите - междузъбното пространство- с конци е от изключителна важност за вашето орално здраве. Запомнете конеца допълва четката за зъби, не я замества.

1. Откъсва се конец с дължина 45-50 см.

2. Увийте краищата на конеца върху средните пръсти като оставите около 5 см. свободна площ между тях.

3. С палците насочвайте конеца внимателно между горните зъби и под линията на венците. Рязкото вкарване на конеца в междузъбното пространство крие риск от увреждане на междузъбната папила и до възпалението й - развива се папилит.

4. Извийте конеца около зъба във формата на “С”. С нежни трионовидни движения към повърхността на зъба отстранявате натрупаната зъбна плака. Когато конецът се въвежда между долните зъби за насочването му се използват показалците.

Всеки от зъбите трябва да се почиства внимателно и поотделно с неизползвана до момента площ от конеца. Особено внимание трябва да се обръща на долните предни зъби и горните кътници срещу които се намират изходите на слюнчените жлези. Върху тези зъби образуването на зъбен камък е най-интензивно.
Основни правила за правилно четкане на зъбите:

1. Четкайте зъбите с вертикални и кръгови движения и никога с хоризонтални движения, защото те могат да причинят клиновидни дефекти в областта на зъбните шийки.

2. Използвайте зъбни четки с неравномерна височина на косъмчетата от изкуствени влакна и твърдост MEDIUM. Четките с твърдост SOFT не се препоръчват освен в много тежки случаи на заболяване на венците. Ако венците ви вече кървят, по-добре веднага да отидете при вашия стоматолог, защото ненужното изчакване може само да влоши заболяването. Зъбният камък веднъж образувал се върху повърхността на зъбите не може да се отстрани с обикновена четка за зъби.

3. Зъбите трябва да бъдат почистени добре по всички повърхности! Не забравяйте, че при почистването на зъбите вие масажирате и венците. Цялото почистване би трябвало да ви отнеме не по-малко от 2-5 минути. Накрая почистете и езика за свеж дъх.

Силно напуканата повърхност на езика, може да се превърне в среда, освен за здравословната бактериална флора, така и за вредните бактерии. Същите могат да проникнат в гърлото и устата, в зъбите и венците. Те могат да предизвикат лош дъх и възпаление на венците. Зъболекарите препоръчват ежедневно да се отстраняват бактериалните налепи от езика.

4. Зъбната четка трябва да се сменя на 2-3 месеца. Остарялата четка е амортизирана, косъмчетата й са разперени встрани и тя трудно осъществява почистващата си функция. Освен това с течение на времето те се колонизират от микроби и допълнително инфектират венците. За да сте сигурни, че четката ви е за смяна, използвайте такива, които имат индикаторни косъмчета. Това са косъмчета оцветени със специално багрило, които се обезцветяват, когато четката стане за смяна. Oral B, Astera

5. За пациентите, които имат корони и мостове в устата си, почистването под ръбчетата на конструкциите е желателно да бъде осъществено с интердентални четки за зъби. Такива се препоръчват и при пациенти, които носят брекети.

6. При използване на електрически четки за зъби трябва да знаете следното:

- уверете се, че движите чистещата глава леко от зъб на зъб, следвайки венеца и формата на всеки зъб.

- задръжте чистещата глава на място за няколко секунди преди да я преместите върху следващия зъб

- не забавяйте да достигнете всички повърхности – вътрешните и дъвкателните повърхности на задните зъби

- водете почистващата глава по венеца. Не е нужно силно да натискате или търкате. Просто оставете четката да свърши цялата работа.

Едно изследване показва, че при внимателно спазване правилата за четкане на зъбите, обикновените четки за зъби отстраняват плаката също така добре както скъпите електрически четки! В действителност единствената електрическа четка, която е по-добра от обикновената такава е с въряща се осцилираща глава. Проблемът от използването на обикновените четки за зъби идва оттам, че хората, които ги използват обикновено бързат и не отделят необходимите за това минимум 2 минути. Оптималното време за четкане е от 2 до 5 минути!Електрически четки за зъби


Натрупването на зъбна плака

Натрупването на зъбна плака върху зъбните повърхности води до гингивално възпаление, което изменя основните характеристики на здравия венец. Възпалителните увреждания водят до: зачервяване, подуване, кървене, гноене с промяна в цвета (от матова зърнистост в блестяща и гладка повърхност), в контура, с промяна на венечната бразда и образуването на джоб.

Ето защо са необходими чести профилактични прегледи, редовно почистване на зъбната плака (от пациента) и зъбния камък (от стоматолога). Ако е необходимо, се назначават медикаменти – води за уста, гелове, пасти съдържащи хлорхексидин, антибиотици.

Неправилното подреждане на зъбите също е естетичен недостатък, който освен това затруднява почистването на плаката и едновременно с това благоприятства възпалителните увреждания на венеца.Химичен контрол на зъбната плака

В зависимост от предназначението си водите за уста са:

1. Козметични

2. Профилактични

3. Лечебни

Хлорхексидиновата група е най-проучена и най-широко прилагана. Хлорхексидинът предотвратява образуването на зъбната плака. Използват се разтвори за плакнене (Hexoral, Hexi, Septadin, Corsodyl, Eludryl, Lakalut и др.) и за хидропроцедури, гелове (Parodium, Elgidium и др.), пасти за зъби, таблетки за смучене (Hexoraletten и др.), спрейове и др.

Двукратното ежедневно плакнене с 10 ml разтвор на хлорхексидин (или смучене по 1 таблетка сутрин и вечер) довежда до почти цялостна инхибиция на плаката и гингивалното възпаление. Антимикробният ефект трае най-малко 7 часа, а може да продължи и до 12 часа.

Употребата на тимол и ментол, самостоятелно или в комбинация с различни етерични масла, зачестява през последните години. Най-известен е препаратът Listerin, препоръчван като "инхибитор на микроорганизмите, причинители на кариеса, гингивита и лошия дъх". Съдържа тимол, евкалиптол, метилсалицилат, ментол, бензоена киселина, натриев цитрат, лимонена киселина и др.

Съдържащи метални соли - Sure Choise, която съдържа и 0,5% кислородна вода и има антимикробен ефект, Lavoris. Антиплаковото действие на цинковите йони се дължи на кумулиращото им действие в зъбната плака.

Съдържащи билкови екстракти и прополис - Nemol, Vademecum ,Sandrin ,Listerine, Biodent с прополис.

Съдържат водороден пероксид или други активни избелващи вещества

Crest ,Listerine, Rembrandt , Blen-a-med

Пасти за зъби - профилактични и лечебни.

Профилактичните пасти са с плакизмиващо действие, както и допълнителен внос на флуoр.

Лечебните пасти - с плакинхибиращ ефект, противовъзпалителен ефект и протектиращи оралната лигавица. При чувствителни зъби се използват специфични пасти за зъби, които намаляват болковите дразнения.

обратно - списък на ДЕНТАЛНИ УСЛУГИ

ВАШИЯТ ТОЧЕН ИЗБОР Е НАШИЯТ СТИЛ!

Запишете си час сега за прием по телефона – печелите време!
ПЕЧЕЛИТЕ веднага!