Дентална клиника Diamond Smile

Зъболекари в София – център
бул.Тодор Александров и ул.Царибродска 92, ет.1
0887 36 30 69, 0898 74 03 96, 0888 64 49 71
Дентална клиника с уникален екип от добри зъболекари
www.diamond-smile.net

        Посетител: 822
Diamond Smile SMILE MAKEOVERS - click за видео
Smile makeovers

Art&Spa Dental Clinic - click за видео
ART&SPA

Art&Deco - click за видео
ART&DECO

Фасети - click за видео
Фасети

Корони - click за видео
Корони

Зъбен камък - click за видео
Зъбен камък

Детски зъболекар - click за видео
Деца

Абонирайте се


Лош дъх - Халитоза

ПРЕДЛАГАМЕ УНИКАЛНА ПРОГРАМА ЗА ВАШИЯ СВЕЖ ДЪХ!

Лош дъх

Лош дъх. Причини за загуба на свежия дъх

1. Отделяне на серни газове.

Неприятният мирис в устата най-често се дължи на локални патологични процеси, съпроводени с бактериално разграждане на протеини, съдържащи сяра. Такива има в хранителни остатъци, мъртви тъкани, бактериални клетки и кървене при гингивит и пародонтит. Прието е, че Gr -, бактерии са отговорни за процеса. Такива са Fusobacterium и Actinomyces (A. actinomycetemcomitans, B. forsythus, P. intermedia, T. denticola, P. gingivalis). 85% от бактериите, отговорни за лошия дъх живеят върху езика. Те се отнасят към условно-патогенните микроорганизми и нормално обитават човешкия организъм, като при определени условия могат да предизвикат заболяване. Отделят ендотоксин и голямо количество ферменти (хиалуронидаза, еластаза, коагулаза и др), които имат деполимеризиращи свойства. Известно е, че белтъците са съставени от аминокиселини. Две от тях - цистеин и алфа-амино-гама-метилтиомаслена киселина - съдържат сяра. При разграждането им се освобождават летливи серни продукти: хидрогенсулфид, метилмеркаптан, диметилсулфид, диметилдисулфид и др. Тези продукти най-често се означават като летливи серни продукти. С помощта на халиметър може да се извърши качествено и количествено определяне съдържанието на летливите серни съединения в издишания въздух. Анализът на издишания въздух през устата показва, че H2S и метилмеркаптана са отговорни за приблизително 90% от лошия мирис. За него допринася на трето място и диметилсулфоксида. Изненадващо е, че обичайно срещащите се при гниене продукти - като триптофанови деривати - индол, скатол, аминопродукти и амоняк - са без значение в случая и макар, че присъствуват в слюнката те не са достатъчно летливи при това рН за да се установят като мирис. Неприятният аромат се дължи на наличието на -SH групи.

2. Най-често се проявява при неправилна хигиена на устата, бактерии в устата, проблеми с венците, зъбен камък, инфекции в носа, синузит.

3. Други причини за лошия дъх може да бъдат неправилното хранене, запек или гниене в най-долната част от храносмилателния тракт.

4. Възможно е лош дъх да има и при хора с добра хигиена на устата. Девет от десет човека могат да имат лош дъх в даден момент, но само при трима от тях той се хронифицира.

5. Лош дъх от глад - при липса на нормално хранене и приемане на течности.

6. Намаляване на слюнката.

За избягването на лошия дъх има 3 важни фактора: добро отделяне на слюнка, чист език - особено задната му част - и избягване растежа на бактерии в устата. Бактериите, предизвикващи лош дъх растат в среда без кислород, т.е. те са анаеробни. Някои лекарства като диуретиците, транквилантите, лекарствата за високо кръвно налягане, антихистамини, намаляват отделянето на слюнка и увеличават възможността за лош дъх. Изпиването на чаша вода с резен лимон или дъвкане на твърда дъвка помагат за увеличаване на слюнкоотделянето.

7. Пародонтит и големи зъбни кариеси са друг причинител на Халитоза.

8. Вълнението също може да образува неприятен мирис в устата, както и някои от хормоните в организма.

ПРЕДЛАГАМЕ УНИКАЛНА ПРОГРАМА ЗА ВАШИЯ СВЕЖ ДЪХ!

обратно - списък на ДЕНТАЛНИ УСЛУГИ

ВАШИЯТ ТОЧЕН ИЗБОР Е НАШИЯТ СТИЛ!

Запишете си час сега за прием по телефона – печелите време!
ПЕЧЕЛИТЕ веднага!